Новината за българския успех в едно от най-престижните международни отличия в литературата Букър провокира десетки реакции в

...
Новината за българския успех в едно от най-престижните международни отличия в литературата Букър провокира десетки реакции в
Коментари Харесай

След отличието „Букър“ – вълна от реакции и поздравления за Георги Господинов

Новината за българския успех в едно от най-престижните интернационалните оценки в литературата  " Букър " провокира десетки реакции в обществените медии. За триумфа си Георги Господинов беше поздравен от политици, писатели, актьори и общественици. 

С нескрита наслада и горделивост в сърцата звезден актьорски състав  посрещна новината за интернационалното отличие " Букър " за книгата " Времеубежище ".  А самият притежател на влиятелната премия Георги Господинов показа признателността си към читателите и поздрави България за празника на буквите. 
: Честит празник! Честито знамение на езика! Имах щастието да произнеса тези думи на български нощес на връчването на Букър в сърцето на Лондон! В навечерието на най-хубавия празник! Написах тази книга с трийсетте букви на кирилица. Благодаря на всички, които имаха вяра в нея! Благодаря на читателите си, с които сме дружно от години. Беше и е дълъг път. Благодаря на писателите преди мен, от които съм се учил! На българските писатели за всичко изстрадано и написано. За насладата, която видях в България след оповестяването на премията нощес. Радостта поради книга е чиста наслада. Благодаря ви! Възможно е! Иска ми се това да отвори вратата към българската просвета и да ни даде кураж.
Георги Господинов, публицист

Успех освен за създателя - триумф за цяла България. Така издателят на Георги Господинов, Манол Пейков, разяснява в ефира на Euronews Bulgaria големия триумф на писателя. 

На тържествената церемония по повод празника на буквите и президентът Румен Радев поздрави писателя.  

Лидерите на първите две политически сили поздравиха писателя за влиятелното интернационално отличие. 
На 24 май - " Букър " за Георги Господинов и " Времеубежище "! Чест и самопризнание за българския език, Георги Господинов и България!
Бойко Борисов
В навечерието на най-българския празник получихме още един мотив за горделивост и то обвързван точно със силата на думите - Георги Господинов и неговият разказ " Времеубежище " бяха отличени с най-престижната международна премия за литература " Букър ".
Кирил Петков

Кметът на София Йорданка Фандъкова сподели във профила си, че Георги Господинов в първите часове на днешния 24 май ни е напомнил за какво през днешния ден честваме силата на езика ни! "  

Писателят Иво Иванов също поздрави носителя на премията с думите - " за същинските гении няма надеждно времеубежище ".

Теодор Ушев показа във Facebook, че новината го е хванала на летището в Лондон, а пасажерите към него подскачали от наслада.

Сара Джесика Пaркър също е впечатлена от премията на Господинов. " Чакахме това! Поздравления! " написа тя в инстаграм под обявата за оценката.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР